جمال سمير المناوي
**********
#صحكتم_تهمنا 5. (التونه المعلبه)
هانتكلم النهارده عن التونه المعلبه ال كتير مننا بيعتمد عليها ف نظامهم الغذائي(خصوصا الرياضيين) كوجبه رخيصه وسريعة التحضير ومليئه بالمكونات الصحيه(بروتين_أوميجا3_فيتامينات الخ الخ)
طب عشان ما نطولش عليكم زي كل مره
نخش ف المفيد علطووول
أولا لازم تحط حاجتين ف دماغك عشآن ترتاح وانت بتتعامل مع التونه
#أولا.. سيبك م الهري ال كتييييير ال بتقراه عن فوايد أكل التونه والأكثار منها وأنها مفيده للجسم وأضرارها * والهبل دا كله
#ثانيا..شيل من دماغك القناعه بتاعت أن الشركه الفلانيه تونتها نضيفه عشان غاليه واسم كبير وإعلاناتها ماليه التلفزيون إلخ الخ
دول أكذوبتين تجاريتين وهانتكلم فيهم بالتفصيل
وتعالى نشرحلك كام حاجه كدا قبل م اقولك ليه
1..سمكة التونه 8أنواع وفي أبحاث بتقسمها ل13
أفضلها وأجودها التونه الحمراء اللحم ودي طبعا عمرها ما بتتعمل معلبات
واغلاها نوعين
1..تونه بلوفاين
2..تونه ذات زعنفه زرقاء(بلوفاين ياباني)
و الاتنين دول الكيلو منهم بآلاف الدولارات حرفيا
ف أوعى تصدق انك هاتروح لعم سمير البقال تشتري علبة تونه ب20 جنيه من الأنواع ال فوق دي
2..الأبحاث بتقول ان أرخص واسوء سمكتين تونه من حيث التشبع بالذئبق هم
سكيب جاك و كاتسوانوس بيلاميس
وطبعا مش محتاج فكاكه عشان أقولك أن السمكتين دول مافيش غيرهم بيدخل مصر.. وأقسم بالله على ذلك
مش مصدق..طب قوم أمسك أي علبة تونه من جنبك(مصريه)
"لو لقيت نوع غير ال2 دول هانزلك إعتذار رسمي على صفحتي
3..الأبحاث برضووو بتقول..
بأنها توصي بالبعد عن 3دول عالميا ف إستيراد التونه المعلبه
والدول ال3حسب الترتيب
1..تايلاند
2..الصين
3..فيتتام
لتشبع أسماكها بالذئبق..وعدم إرتفاع المقاييس الصناعيه والرقابة على المنتجات في هذه الدول
واستخدام مواد حافظه مضره
طبعا مش محتاج أحلفلك أن ال3دول دول هما بس ال بنستورد منهم
وإن 80%من التونه المصريه جايه من تايلاند
وراجع المكتوب على نفس ذات العلبه ال ف أيدك هتتأكد من كلامي
..........
طب عشان ما نطولش عليكم
هانتكلم ف 3نقاط عن التونه..
1..مشاكلها
2..نستخدمها إزاي
3..نجيب نوع ايه1
...مشاكلها باختصار
متشبعه بالذئبق ال يكاد يكون من أقوى المواد السامه على وجه الأرض في جرعاته الغاليه
.. تتكون بها ماده سامه شديدة الضرر أسمها (نيترو آمين)ودي تطلقها الأحماض الأمينيه ف لحم التونه عن حفظها مدد طويله
زيتها ومادتها الملحيه مليئه بالمواد الحافظه الضاره والمدمره للكبد والكلى
على فكرهالكلام دا مش من تأليفي
ال بيقول كدا منظمة الصحه العالميه و12 بحث موثق
منهم بحث محترم جدا
ل الأستاذ الدكتور محمد سعد أستاذ ومدرس الكيميا الحيويه بجامعة القاهره
وطبعا الكلام دا كله اتطرمخ عليه☝️☝️لأن السوق المصري من أعلى الأسواق عالميا ف استهلاك التونه المضروبه
ونستهلك منها سنويا عشرات الآلاف من الأطنان
......
طب ايه ال بيحصل ف مصر
كل واحد معاه قرشين بيخش ع النت.. ويضرب سؤال على عم #جوجل إزاي استورد تونه
وطبعا كل همه المكسبوبما انه مصري.. بيختار الشركات التايلانديه خاصه أو شركات شرق آسيا عموما
لأن سعرها تراب.. وعندها استعداد ترضيه بأي شكل
وبيتفق على أردء نوعي سمك سكيب جاك والتانيه دي ال انا قلت أسمها المعقد ونسيته
وال بيحصل من الشركه الآتي
كعور وادي الاعور
السمكه بتتقسم وتتقطع نصين
نص زباله ال هو البطن والزعانف بالشوك بالجلد بالرأس ويتفرم.. وتقدم ليك تحت أسم شيك ال هو (تونه مفتته داكنة اللون) وانت يا غلبان طبعا مش عارفه داكن اللون ومفتت ليه
أما باقي السمكه(ال هي أصلا سمكه زباله)الضهر بيتقسم حتت تحت مسميات شيك(قطعه_قطع_فصوص) ويتباعلك على أنه أفخم الأنواع
.......
عايز تقول ان كل شركات التونه المصريه مضروبه
أيووون للأسف.. وهاخليك بنفسك تتأكد من كدا ب3 أو4خطوات صغيرين
..اعمل بحث عن أسوء دول عالميا في تعليب التونه وقارنها بالمنتجات المصريه
.. أعمل بحث عن أسوء سمكتي تونه من حيث التشبع بالذئبق وقارنهم بالعلبه ال ف أيدك
.. أعمل سيرش عن سعر كيلو سمكة التونه عالميا وقارنه بالسعر ال انت بتشتري بيه ف مصر(ملحوظه)سعر الكرتونه 7كيلو تقريبا 8 دولار من بلدها
منهم هامش ربح وسعر زيت وعماله ومواد تغليف وربح
انت ال بتخدع نفسك بنفس الطريقه ال بتشتري بيها كيلو ال لانشون ب30 جنيه وتقنع نفسك أنه لحم بقرى ممتاز
.............
بس التونه ف مصر فيها حاجات نضيفه وطعمها كويس
ولا تفرق
الخامه واحد☝️ والسمك واحد☝️وبلد المنشأ واحد
الموضوع بالظبط زي ماتكون قسمت فرخه نصين و2 ستات أتقسمت عليهم
واحده ناصحه وطبيخها حلو.. وواحده عندها تكسح وبوظتها
ف النهايه الفرخه الغلبانه ملهاش ذنب
وعلى فكره
سيبك من موضوع انك بتاكل التونه عشان هي أعلى مصدر للأوميجا 3
لأن الاوميجا خلال أيام بيتحلل ف الزيت والماده الملحيه ال ماليه العلبه
.............
طب يعني م ناكلش تونه خااالص
أنا ما قولتش كدا..
حابب التونه وبتتوحم عليها قدامك 3طرق
1.. تجيب نوع مش مصري..(أفضلهم الأوربي والتونسي)
و تتأكد انهم مش من الدول ولا السمك السابق ذكره
2.. تعملها ف البيت زي مانا باعمل وهاتكون أوفر وأنضف وأئمن بكتير